MENU SLUITEN


MENU SLUITEN


slide
Een heerlijke baan met heel veel afwisseling
Marije medewerker
slide
Een leuke baan met de mogelijkheid om mijn WFT diploma te halen
Rick medewerker
slide
The Call Center Company is betrouwbaar
Anita & Lisanne medewerkers
slide
TCCC komt regelmatig langs op de werkvloer
TCCC en het team uit Heerhugowaard

Wij bellen jou!

  Checklist sollicitatiegesprek

  Hierbij een checklist voor het sollicitatiegesprek.
  Het is je gelukt! Je mag op gesprek voor die ene leuke baan waar je al die tijd naar op zoek bent geweest. Je kan je geluk niet op en gaat vol enthousiasme naar het sollicitatiegesprek. In al je enthousiasme ben je helemaal vergeten je kauwgom vóór het gesprek uit te doen… Een goede voorbereiding is het halve werk! Onderstaand 5 zaken die je gecheckt moet hebben, voordat je op gesprek gaat:

   

  1. Ga netjes gekleed. Een goede eerste indruk is van groots belang ook als je solliciteert bij een uitzendbureau of detacheringsbureau waar je uiteindelijk niet bij op de vloer aan de slag gaat. Zorg dan ook voor een representatieve look. Tip: check altijd even de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je vervolgens op gesprek gaat voor de kledingvoorschriften. Is het een advocatenkantoor? Kom in pak! Ga je op gesprek bij een uitzendbureau? Kom in een pantalon en overhemd. Of voor de vrouwen onder ons in een pantalon en blouse. Denk ook aan je schoenen, want met slippers naar je sollicitatiegesprek is not-done!
  2. Doe een achtergrondcheck. Lees je goed in over het bedrijf waar je voor solliciteert. Hoeveel medewerkers heeft het bedrijf? Hebben ze meerdere vestigingen? Wat is de core business? Wat is hun visie/missie? Zijn ze laatst in het nieuws geweest? Dat zijn allerlei onderwerpen die je terug kunt laten komen in het sollicitatiegesprek om te laten zien dat je gemotiveerd bent. Een bedrijf kan jouw ook uittesten met deze vragen om te zien of je goed voorbereid bent.
  3. Zorg dat je mond leeg is vóór je gesprek. Het klinkt misschien apart, maar veel kandidaten hebben nog een kauwgum in de mond of een ander snoepje als ze beginnen aan het sollicitatiegesprek. Een frisse adem is natuurlijk belangrijk, maar zorg er wel voor dat je niet met volle mond het gesprek in komt. Dit komt onverzorgd en ongeïnteresseerd over.
  4. Zorg dat je op tijd bent! Er is niets zo vervelend voor een HR medewerker of recruiter als de kandidaat zijn afspraken niet na komt. Zo kom je meteen met ‘minpunten’ je gesprek binnen. Dat is natuurlijk zonde. Kom je met de auto? Kijk van tevoren of er files staan. En plan extra reistijd in. Ga je met het OV? Vertragingen kunnen altijd voorkomen. Plan dus voldoende extra reistijd in. En nee, met extra reistijd heb ik het niet over 5 minuten ;-). Desnoods kun je in de buurt nog even wat drinken in een café of in een park je rustig even voorbereiden.
  5. Ga met een goede zin en attitude naar het gesprek. Kom je net uit een lange file? Of heb je veel vertraging gehad? Dat is natuurlijk heel vervelend. Tel dan even tot 10 en ga met een positieve insteek het gesprek in. Het is helemaal niet erg als je een beetje nerveus bent, dat is heel normaal! Een gezonde spanning geeft ook aan dat je belang hecht aan het gesprek, wat juist een positieve karaktereigenschap is. Sta ook open voor feedback. Het kan zijn dat je een rollenspel moet uitvoeren. Dit gaat maar bij 1% van de gesprekken perfect. Neem de tips ter harte en laat zien dat je openstaat voor feedback.

  Na het lezen van deze checklist heb je in ieder geval al een goede eerste indruk gemaakt, de rest is aan jou! Heel veel succes! En jullie ontvangen snel een nieuwe blog van mij.